6) Måste man använda en klicker?
Med klickern vet hästen att förstärkning kommer
När vi använder klicker i träningen så fungerar den som en markör för det beteende vi vill förstärka. För hästen betyder ljudet från klickern att den kan vänta sig förstärkning, till exempel att det dyker upp matbelöning. Om vi inte använder klicker eller någon annan röstmarkör så kommer hästen istället leta bland allt annat vi gör efter något som signalerar att maten är på väg, vilket kan bli ganska opraktiskt. Det kan vara att vi rör handen mot fickan eller någon annan kroppsrörelse. Så att ge en tydlig signal för att förstärkning är på väg är en av fördelarna med att använda klicker.
Klickern ger möjlighet till precision i träningen
Det finns många situationer när vi vill förmedla till hästen att just det där beteendet – det var rätt! OM vi inte använder en markör som klicker eller röst så kan det bli otydligt för hästen. Under tiden det tar att hinna få fram matbelöningen ur fickan och fram till hästens mun hinner hästen göra många andra rörelser. Med klickern eller röstmarkör kan vi ge hästen information om exakt vilket beteende det var som ledde till förstärkning. Vi kan fånga små detaljer i rörelser, och vi skapar också ett litet tidsutrymme mellan markör och förstärkare, vilket är praktiskt till exempel när vi vill förstärka hästen i rörelse och ridning eller när vi är på avstånd från den.
Klickern blir helt enkelt en bra “tajmingapparat”. Ett verktyg som förbättrar våra möjligheter till tajming av beteende och markör/förstärkare.
Klickern får sin betydelse genom att den alltid paras med förstärkning
Klickern eller röstmarkörer har ingen betydelse i sig självt för hästen, utan får sin mening genom att de alltid föregår förstärkning. Det går alltså inte att tänka att man på sikt kan strunta i förstärkningen och bara klicka, då kommer klicken snabbt tappa sin effekt på träningen. Utgångspunkten är alltid: Ett klick följs av en förstärkare.
Klickerdosa eller röst?
Både klickerdosa och ett ord fungerar att använda som markör. Fördelarna med att använda en klicker är att det är en markör som alltid låter likadant och därmed alltid har samma betydelse för hästen. Om vi använder ord som markör är det bra att ta ett ord som vi inte använder ofta när vi pratar. Detta för att göra det tydligare för hästen, så att den inte får höra sitt markör-ord även i sammanhang där det inte betyder träning. Många som tränar belöningsbaserat vänjer sina hästar med både klicker och röstmarkör (t ex ordet “klick”) och växlar beroende på situation.
Skillnad på klickerträning och att använda en klicker
Även om det alltså av många skäl är praktiskt att använda en markör i träningen så är det inte nödvändigt för att få till bra träning med hjälp av positiv förstärkning. Det går med andra ord att “klickerträna” utan en klicker. Mer centralt för den här typen av träning är bl.a. att förstärka rätt i stället för att korrigera fel och att dela upp träningen i lagom stora steg så att det är lätt för hästen att göra rätt. Möjlighet för hästen att kunna göra val och uppleva egenkontroll är också viktiga viktiga ingredienser för oss som tränar på det här sättet. Användning av en klickerdosa är alltså med andra ord inte heller en garanti för att träningen verkligen handlar om klickerträning.
Eftersom det lätt blir ett orimligt stort fokus på klickerdosan istället för de viktiga träningsprinciperna när man använder begreppet klickerträning så har jag helt enkelt valt att benämna det jag gör för belöningsbaserad träning istället. Ett begrepp som också används mer och mer, även internationellt (reward based training).