9) Fallgropar
Självklart vill jag helst fokusera med allt som jag tycker är fantastiskt på belöningsbaserad träning men det skulle vara fel att ge en introduktionskurs utan att även ta upp baksidorna med träningssättet.
Fallgrop 1 – Omgivningens åsikter
Även om intresset för belöningsbaserad träning växt riktigt mycket under de senaste åren så är denna träning fortfarande ganska okänd och upplevs som lite konstig för många. Det är därför vanligt att möta okunskap och fördomar! Inte minst utbredda myter om ledarskap, samt rädsla för att låta hästen ”vinna”, gör att det kan dyka upp välmenande men väldigt dåliga råd från stallkamrater och andra i omgivningen. Det är därför en god idé att ha kontakt med andra som tränar belöningsbaserat för att kunna bolla sina tankar med de som faktiskt förstår vad det är man sysslar med.
Fallgrop 2 – Frustration i början hos häst och människa
Det är inte alltid lätt att lära sig själv någonting nytt och samtidigt lära någon annan hur detta fungerar. Ändå är det ju det vi ofta behöver göra när vi börjar träna belöningsbaserat. De flesta får sin första erfarenhet av träningen genom att de introducerar sina egna hästar till träningen och det är tyvärr fortfarande få som har möjlighet att först få lära sig själva tillsammans med en erfaren ”klickerhäst”. Ominlärning är dessutom svårare än nyinlärning. Många av oss har ett stort antal års hästerfarenhet i bagaget när vi börjar och våra hästar har lång erfarenhet av att helt andra spelregler gäller i umgänget med människor. Jag pratar här om som kallas för en cross-over-problematik, alltså svårigheten att gå från ett väletablerat sätt att förhålla sig till varandra till något helt nytt.
”Cross-over-hästen” kan t.ex. bli väldigt motiverad till den belöning vi infört i träningen men ännu inte riktigt uppleva att det är förutsägbart hur och när den kan få tillgång till trevligheterna. Detta kan leda till en frustrerad häst som blir väldigt påstridig och till och med arg om vi är för otydliga och inkonsekventa. (Obs! Detta kan vi slippa med en bra plan för hur vi stegvis introducerar våra hästar).
”Cross-over-tränaren” kan känna sig frustrerad av att bli lite av nybörjare på nytt. Man vet hur man brukar lösa alla möjliga situationer på det gamla väletablerade sättet men man har ännu inte en tillräckligt stor belöningsbaserad ”verktygslåda” för att få allt att vara lika smidigt på det nya sättet. Men ha tålamod! Träningen blir roligare ju mer man lär sig.
Fallgrop 3 – Hästen blir väldigt kommunikativ
Detta låter inte som någonting dåligt och är det inte heller anser jag. Snarare är detta något som jag verkligen uppskattar med den belöningsbaserade träningen. Men om man är oförberedd på att hästen börjar berätta sina åsikter om saker så har jag märkt att det faktiskt kan upplevas som en fallgrop. Det är risk för att vi ser hästen som olydig när han/hon inte vill göra samma saker som vi tänkt oss. Vi kan helt enkelt behöva börja anstränga oss för att hästen verkligen ska tycka att det är roligt/trevligt att göra det som vi vill eftersom han/hon inte längre behöver göra saker för att undvika risk för obehag.