4) Förstärka rätt istället för att korrigera fel
När vi tränar belöningsbaserat utgår träningen från att vi förstärker rätt istället för att korrigera fel. De beteenden vi önskar mer av förstärker vi. Vi kombinerar inte korrigering av fel med positiv förstärkning av rätt beteenden. Det är helt enkelt inte nödvändigt att fokusera på felen, utan när vi koncentrerar träningen på att få fram och förstärka rätt beteenden så kommer oönskade beteenden försvinna som en följd av det. När vi avstår från att korrigera fel så blir också träningssituationen med positiv förstärkning mycket tydligare för hästen och träningen blir både trevligare och effektivare.
Här nedan ser du ett filmklipp från en introduktionskurs där Carolina Fransson demonstrerade hur lätt det går att få hästen att förstå att det är mer effektivt att hålla borta huvudet från godisfickorna än att muddra människan för att komma åt det ätbara. Detta helt utan att putta iväg hästen och korrigera hans försök att komma åt maten.
Klippet ovan ska bara ses som en demonstration för att tydliggöra att vi inte behöver korrigera bort fel. Jag förordar inte just denna övning i praktiken. Ofta är det mer användbart att träna hästen att stå lugnt med huvudet rakt fram istället för att hålla huvudet så mycket åt sidan. Det är inte heller nödvändigt att vänta på att hästen ska hålla borta huvudet, utan vi kan rigga situationen för att underlätta för hästen att förstå vad som lönar sig på en gång. Ju lättare hästen kan göra rätt desto mindre risk är det att vi bygger in frustration i situationen. Se klippet nedan som exempel.
Att hjälpa hästen att göra rätt
Grunden för att träna belöningsbaserat är att förstärka beteenden som hästen gör – och då måste det förstås finnas något beteende som vi vill förstärka. Därför lär vi oss hur vi sätter upp träningssituationerna så att det blir lättare för hästen att göra det beteende vi tänkt eller åtminstone något som är i rätt riktning.
Här nedan ser du ett exempel där jag belönar hästen för stillastående med huvudet rakt fram. Jag har riggat situationen så att jag fått möjlighet att ge första belöningen innan hästen hunnit göra något annat än att stå stilla i den önskade positionen. Genom att ha en avgränsning mellan mig och hästen (så kallad skyddad kontakt) så kan jag lätt flytta på mig om hästen skulle bli lite för närgången (och detsamma gäller ju även min häst). På det sättet lär sig hästen det önskade beteendet utan att riskera att göra fel först.
Att träna och att akuthantera är inte samma sak
En fördom mot belöningsbaserad träning är att vi tränare bara skulle stå och se på om hästen skenar mot en trafikerad väg, eftersom vi ju inte använder korrigeringar i vår träning. Men självklart gör vi vad vi måste för att akuthantera en farlig situation! Det viktiga är att vi sedan tar oss en ordentlig funderare på hur vi lägger upp träningen så att situationen inte riskerar att hända igen. Genomtänkt träning handlar om att försöka förekomma problem och se till att vi slipper dem.