11) Hur börjar man?
Innan vi ”klickar in hästen” eller börjar att använda den belöningsbaserade träningen för att träna in olika övningar, så är det mycket väl investerad tid att förbereda sin häst ordentligt.
En häst som förstår när matbelöningar kan dyka upp och exakt vad som lönar sig att göra för att få dem, är oftast en mycket mer tillfreds häst. Det är också viktigt att hästen upplever att det finns något trevligt alternativ att gå över till att göra när ”vi stänger godiskiosken”. Avslut och pauser i träningen kan annars till och med upplevas bestraffande för hästen. Därför lägger vi mycket tid på att se till att pausaktiviteter och övergångar in och ut ur träningspassen fungerar bra innan vi börjar träna ”på riktigt”. Här ser vi ett exempel på en häst som kan koppla av och äta hö i närvaro av sin människa. För att träna övergångarna in och ut ur träning så smugglas ett miniträningspass in i form av att hästen ger människan uppmärksamhet och får några godisbitar i tät följd, sedan går hästen tillbaka till att göra sin egen grej igen. Det är viktigt att det lilla träningspasset startar då hästen står lugnt och pausar (eftersom det hästen gör när människan kommer fram och delar ut godis kommer att bli förstärkt). Det är också viktigt att göra det riktigt lätt för hästen att gå tillbaka till sin paus.
I de fall när man ser hästar som går upp i varv i samband med träning med mat så handlar det i regel inte om maten i sig, utan vi ser då ofta en frustrerad häst där det smugit sig in för mycket osäkerheter kring när och hur den åtråvärda maten kommer och vad exakt som lönar sig att göra. Vi kan alltså avdramatisera det här med tillgång till ätbara belöningar genom att göra det väldigt lätt för hästen att göra rätt. Undvik att fastna i ”uppfostringsfällan”. Om t.ex. hästen tar maten lite hetsigt och ovarsamt så är inte lösningen att hålla inne på godiset till dess att hästen tar det fint, utan att göra godisleveransen ännu enklare för hästen*. Se exempel på matningsteknik nedan. Det är med andra ord väldigt värdefullt att kunna läsa sin hästs kroppsspråk och ta hästens mer subtila signaler som ledtrådar till om vi behöver förenkla eller på något sätt förändra vårt träningsupplägg.
*PS. Vi kan absolut få hästen att göra rätt beteende genom att hålla inne på godiset om hästen ”gör fel” men vi riskerar då att baka in mycket mer laddning och frustration kring det här med mat på kuppen. Någonting som blir ganska kontraproduktivt eftersom vi ju vill att hästen ska vara avspänd och tycka att det bara är kul och trevligt när vi tränar belöningsbaserat.
Förutom att skapa en bra träningsstruktur, så är även ett starkt tips att ganska tidigt i träningen bygga upp en beteenderepertoar med flera enkla beteenden som tränats in belöningsbaserat. En häst som vet att det finns flera tydliga och bra vägar till maten blir i regel också mycket lättare att träna tillsammans med. Det blir helt enkelt inte så laddat för hästen om ett beteende som brukar löna sig inte fungerar, eftersom det finns många olika sätt ”att prata om mat på”.